Op 12 november 2016 werd het jaarlijkse symposium van de Stichting Lions & Duurzame Leefomgeving gehouden. DIt jaar was het thema 'Een Duurzame Stad daar wil ik in Wonen'.
In het sfeervolle kerkgebouw waarin Zaalverhuur 7 is gevestigd, vond het duurzaamheidsevenement van de Lions plaats. Een passende locatie. Zaalverhuur 7 wordt geëxploiteerd door een groep jonge mensen met een uitgesproken doel: “Duurzaamheid in de stad” promoten.

Het thema: “Een duurzame stad daar wil ik in wonen” werd van meet af aan goed en grondig bij de kop gepakt.

De eerste spreker: Robin Berg van Lomboxnet uit Utrecht kreeg de zaal laaiend enthousiast met zijn betoog over een energieneutrale stad. Door intensieve samenwerking met leveranciers van zonnecellen, bewoners van de wijk Lombok in Utrecht, de netbeheerder Tenet en de autofabrikant Renault en met ondersteuning van de gemeente Utrecht werden forse stappen gezet in het energieneutraal maken van de wijk Lombok. Met name de werking van de energiewisselaar (of “slimme laadpaal” ??) is kansrijk. Het is een installatie die een verbinding legt tussen een auto, zonnecellen en de woning. Dat biedt de mogelijkheid vrijwel alle energie die opgewekt wordt in de woning op te slaan in de voor het huis geparkeerde auto. Op momenten dat de bewoners thuis zijn en de auto voor de woning staat, kan de in de auto opgeslagen energie worden aangewend voor huishoudelijk gebruik.

De tweede spreker Eelco Jan Jansma van Wageningen University and Research besprak diverse mogelijkheden van verbinding tussen stad en platteland. Een voorbeeld uit het buitenland is bijvoorbeeld in Italië Agrituristico, waarbij wijken of flatgebouwen in de stad een vaste relatie hebben met boeren. De boer heeft een directe afzet van zijn producten, maar de stedeling heeft ook een groene long en een recreatieve bestemming voor de weekends. Ook in Nederland zijn hiervan voorbeelden. Genoemd werd het project Herenboeren in Veghel, waarbij stedelingen een jaarlijks aandeel kopen. Daarvoor krijgen zij boerderijproducten tegen een ledenprijs en kan in de weekenden zelf in de tuin worden gewerkt of gerecreëerd. Instructief was ook de relatie tussen de diverse consumptiestijlen en de ecologische footprint:

Consumptiestijl

Footprint in ha.

Europese standaard

0.25 ha

Vegetarisch

0.17 ha

Veganistisch

0.11 ha


Daarna was er ruim baan voor de Pitches over duurzame projecten van Lionsclubs. Opvallend was de creativiteit waarmee het begrip “Duurzaam “over het voetlicht werd gebracht. Nog belangwekkender was het hoge niveau van de pitches en de effectiviteit waarmee de clubs het begrip Duurzaam in de praktijk te brengen.

Pitch 1: Plastic Soup van LC Nijmegen.

Een schitterend project waar gewerkt wordt aan het terugdringen van plastic zwerfvuil in de stad. Bewustwording wordt gestimuleerd door een tentoonstelling in Museum “De Valkhof”, een website: www.plasticsoupnijmegen.nl en samenwerking met verschillende partijen.

Credo: Rethink - Bewustwording; Reduce - Verminderen; Reuse - Hergebruik; Recycle - Verwerking.

Pitch 2: Kids4kids scholensponsorloop voor Sora Led lampjes Mr. Keepi. Samenwerking van drie Lionsclubs: Voorburg, Leidschendam-Veur, Voorburg Prinses Marianne.

Er is een sponsorloop georganiseerd waar 3000 kinderen aan hebben deelgenomen. De opbrengst van deze sponsorloop werd gebruikt om in India kerosinelampjes te vervangen door lampjes die branden op zonnecellen. Hierdoor kunnen kinderen ook ‘s-avonds veilig huiswerk maken en moeten overdag naar school om de lampjes te laten opladen. Er is € 47000,- opgehaald. Genoeg om op 35 scholen kinderen van lampjes te voorzien.

Pitch 3. Urban mining van LC Texel.

LC Texel verzamelt in 15 verzamelpunten cartridges, mobiele telefoons en andere vormen van elektronica. Deze worden gesorteerd en geleverd aan een opkoper. De baten komen ten goede van het Tesselhuus een vakantiehuis voor gehandicapten.

LC Texel verraste de aanwezigen met een tweede actie: Via www.lionsdoneert.nl kunt u bestellingen en boekingen doen bij de bekendste webshops. Iedere bestelling levert een bedrag op voor het goede doel. Het kost geen moeite en is een nieuwe manier van fundraising waaraan iedere Lion kosteloos kan meedoen. 

Pitch 4: Ambassadeurs voor zonne-energie van LC Vlaardingen.

De Lionsclub ondersteunt hierbij een burgerinitiatief voor het collectief aanschaffen van zonnepanelen. Lions gaan daarbij van deur tot deur om zonnepanelen onder de aandacht te brengen. Persoonlijke benadering geeft veel response.

Pitch 5: Lions voor Just Diggit van LC Heemstede – Bennebroek.

Een samenwerkingsproject tussen de glasfabriek Leerdam, Lions en Justdiggit.

Voor dit project benaderen Lionsclubs restaurants en bieden aan om via Justdiggit karaffen en waterglazen van Libbey Leerdam ‘om niet’ te leveren. Per genoten karaf kraanwater wordt € 1,- gedoneerd aan Just Diggit. Met dit geld worden vergroeningsprojecten in woestijngebieden gerealiseerd. “Kraanwater voor Regenwater”!

Pitch 6. Leeuwenloop 2016 van LC Groningen Groote Griet.

In samenwerking met andere organisaties is een natuurloop georganiseerd voor kinderen. Doel kinderen bewust te laten worden voor de natuur. Van de fondsen die met de loop werden verworven werd in samenwerking met natuurmonumenten een natuureducatie pakket samengesteld voor de basisschool. In het kader van het Centennial, met een focus op minderbedeelde kinderen, werden 100 kinderen via Humanitas uitgenodigd deel te nemen.

Workshops

De dag werd afgesloten met een viertal informatieve workshops waarbij aan de hand van voorbeelden ideeën voor duurzame projecten konden worden opgedaan.

- Duurzaam en Sociaal in de buurt met Charles Nijssen.

- Energiebesparing in eigen huis met Hugo de Moor

- Minder voedselverspilling met Ellen Wilms

- Samen vergroenen met Fiona Jongejans en Philip Rol

De Groene Lion King trofee ging dit jaar naar projectleider Henk Deen van Lionsclub Heemstede – Bennebroek voor het project JustDiggit.

Al met al een zeer geslaagd evenement!

De Stichting Lions en Duurzame Samenleving vraagt dit jaar speciale aandacht voor twee laagdrempelige duurzaamheidsprojecten. We gaan de clubs helpen die Lions-breed in Nederland uitrollen:

Er is ook een FOTOVERSLAG gemaakt van het evenement.