13/03/2016

In de uitzending van VPRO Tegelicht op 13 maart 2016 komt vanaf minuut 34 één van de keynote sprekers van het Duurzaamheidsevenement 2016 aan het woord. Robin Berg vertelt over de ontwikkelingen die hij ziet met betrekking tot energie, auto's en laadpalen.

Groene toekomst

Om voor te kunnen stellen hoe een wereld eruit zou kunnen zien waarin duurzame energie goedkoper is dan energie opgewekt uit fossiele brandstoffen moet er nog één belangrijke horde worden genomen: hoe gaan we om met de pieken in duurzame energie. En wat doen we als de zon niet schijnt en de wind niet waait. Batterijen zijn nog duur. Robin Berg ziet een oplossing: de batterijen van elektrische auto’s gebruiken om een overschot op te slaan en in te zetten waar nodig.

Met tweehonderd elektrische auto’s in de Utrechtse wijk Lombok verwacht hij de hele wijk van voldoende stroom te kunnen voorzien. Op het Canarische eiland El Hierro, dat dankzij een ingenieuze opslagmethode al grotendeels op duurzame elektriciteit draait, denken ze na over de volgende stap: Alle benzineauto’s van het eiland halen en vervangen voor elektrische auto’s. Een wereld zonder CO2-uitstoot.

Je kunt de uitzending terugkijken via de website van VPRO Tegenlicht: http://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2015-2016/de-...