Waar gaat het om?

Het Save the Earth project is een unieke kans voor Lions om aan te haken bij een fantastisch initiatief om te helpen de aarde te redden. Oorspronkelijk begonnen met een spetterend multimedia theaterspektakel, geïnspireerd op het leven van Wubbo Ockels, Nederlands eerste astronaut. Idee is om mensen meer bewust te maken van de kwetsbaarheid van de aarde en ze aan te zetten tot actie, zoals plastic te verminderen en op te ruimen. Lions hebben zich ingezet dit project landelijk een succes te maken.

Wat hebben Lions bereikt?

In 2018-2019 is dit theater spektakel in 20 theaters in Nederland opgevoerd. Mede dank zij de Lions hebben ca. 6000 mensen de indringende boodschap meegekregen. Jörgen Raymann belichtte in de musical op zijn eigen kenmerkende manier, met humor én met diepgang dat iedereen een substantiële bijdrage kan en moet leveren aan een duurzame toekomst. Voor een trailer en meer informatie kijk eens op de Save the Earth website!.

De Lionsclubs hebben zich gefocusseerd op het stimuleren van educatie voor kinderen en opruimacties. Tot nu toe hebben wij ongeveer 60 scholen bereikt die het lesmateriaal van de Plastic Soup Foundation hebben ingezet. Dat betekent dat zo’n 1300 scholieren van groepen 4-8 zich bewust zijn geworden van de impact van plastic op onze wereld. Ook hebben de Lions 4 opruimacties georganiseerd. Ludieke acties die veel mensen op de been kregen. Heel veel plastic is van strand of stad opgehaald. Een uniek element van dit project is dat veel clubs hebben samengewerkt met andere Lionsclubs in hun stad. Het laat zien dat Lionsclubs samen sterker zijn!

Dus een heel geslaagd project tot nu toe: maar we gaan door! Voor een korte samenvatting van dit project en de bereikte doelen zie: Presentatie Save the Earth voor MD110 mei 2019 (alleen voor Lionsleden!)

Wat kunnen de Lions doen?

Lionsclubs kunnen doorgaan met het educatie programma. Zie dit promotie filmpje. https://youtu.be/b8d-xBtGjC4

Om kinderen te bereiken wordt samengewerkt met de Plastic Soup Foundation (PSF). Zij hebben een heel leuk en leerzaam lespakket ontwikkeld. Het professionele lespakket is afgestemd op leerlingen vanaf groep 4 tot en met 8. Bijna 2000 scholen maken al gebruik van het lespakket; maar duizenden nog niet. Wij kunnen helpen bij de verdere verspreiding van dit lespakket en hulp geven aan de scholen bij de invulling, uitwerking dan wel om een opruimactie te organiseren.
Zoals vele clubs al hebben ervaren, moet het organiseren van lessen op scholen ruim van tevoren worden aangevangen. Wij raden aan clubs die geïnteresseerd zijn alvast commissies/teams op te zetten om de onderdelen die veel voorbereidingstijd vragen vast in gang te zetten. Voor Lions zie Draaiboek Educatie DZLO op de ownCloud.

Maar ook Trash Hunts ofwel zwerfafval opruimen past hierbij: met elkaar dat lelijke en schadelijke zwerfaval opruimen. Leuk en nuttig. Met Lions, in een actie georganiseerd door Lions of aansluitend bij andere acties. Bijvoorbeeld met kinderen van de scholen waar het Plastic Soup Lespakket is gebruikt.

Maar natuurlijk zijn andere initiatieven van clubs ook welkom!

Heeft u zich nog niet aangemeld ? Of wilt u meer weten? Laat het uw Districts Coördinator voor Duurzaamheid weten! Voor hun contact gegevens zie:   Over de Stichting

Wat kunnen wij doen om te helpen?

Voor de bovengenoemde concrete activiteiten is de Stichting Lions en Duurzame Leefomgeving samen met LC Den Haag - Scheveningen doende geweest centraal hulpmiddelen te ontwikkelen.

Alle Handleidingen, Materialen en Documentatie voor Trashhunts, Educatie, Communicatie, etc. zijn te verkrijgen via onze Lions OwnCloud: 1. Landelijk MD110 > Commissies, stichtingen en werkgroepen > St. Lions en Duurzame Leefomgeving > Save the Earth > ,  of via uw Districts Coördinator.

Meer info:

Neem contact op met een van de leden van het Stichtingsbestuur

Voorzitter: Aad Melgerd                               06-51419367   aad@duurzaamaandezaan.nl

Coördinator 110 AN: Adri Bax                    06-18676484   adri.bax@baxschoenen.nl

Coördinator 110 AZ: Vacature

Coördinator 110 BN: Vacature

Coördinator 110 BZ: Fred van den Brink    06-28831882   fredvandenbrink@upcmail.nl

Coördinator 110 CO: Rick Crauwels           06 85392085   rick@crauwels.nl

Coördinator 110 CW: Hans Zevenbergen   06-53366651   h7bergen@gmail.com